luni, 18 aprilie 2011

Prima aparitie in presa a Cooper Pear. Subiectul discutiei: Avantajele refinantarii.

Care sunt avantajele refinantarii

  • Vlad Elias Vlad Elias Managing Partner Cooper Pear.

Sfatul expertului pe Wall-Street

Data: 18 Aprilie 2011
In contextul economic actual termenul de “refinantare” capata din ce in ce mai multa notorietate. Desi acest cuvant este des utilizat, putine persoane stiu ce inseamna o refinantare si care sunt avantajele sale reale. Cooper Pear este un site dedicat exclusiv refinantarilor.

Clientii interesati de o refinantare pot gasi informatii concludente despre acest domeniu. Prin intermediul sectiunii Sfatul Expertului, cititorii pot pune intrebari unui specialist in refinantare - Vlad Elias, Managing Partner in cadrul Cooper Pear.

Subiectul de discutie va fi “Care sunt avantajele refinantarii “.

Site-ul Cooper Pear si echipa din spatele lui ofera un suport real in procesul de consiliere financiara a clientului si in indrumarea catre banca si oferta cea mai avantajoasa pentru client si pentru necesitatile acestuia.

luni, 11 aprilie 2011

Creditul pentru consolidare datorii, adresat celor care au inregistrat intarzieri la plata altor credite

Creditul pentru consolidare datorii, adresat celor care au inregistrat intarzieri la plata altor credite

Creditul pentru consolidare datorii, poate fi accesat doar de solicitantii care pot aduce o garantie imobiliara si are ca scop achitarea altor datorii la alte banci sau institutii financiare non bancare prin intermediul unui nou imprumut cu garantii imobiliare. Eligibili pentru acest produs sunt cei care au o garantie imobiliara, care au inregistrat intarzieri la plata altor credite de nevoi personale, carduri de credit sau alte produse de financiar bancare si doresc sa iti diminueze ratele lunare. In intocmirea unui astfel de dosar trebuiesa avem in vedere urmatoarele elemente:

1. Existenta unei garantii imobiliare ( apartament sau casa, exclus terenuri )
2. La momentul depunerii cererii de creditate solicitantul nu trebuie sa aiba intarzieri active, sau sa fi fost in executare cu unul din imprumuturile refinantate.
3. Sa existe o justificare reala pentru intarzierile avute ( diminuare de salariu, pierderea locului de munca, un eveniment neprevazut in familie ), care sa poata fi demonstrata prin documente

Avantajele unui astfel de imprumut sunt date de insasi posibilitatea de a accesa un nou credit prin care solicitantul poate sa isi reduca efortul lunar cauzat de plata ratelor si in acelasi timp sa isi imbunatateasca situatia in Biroul de Credit.

In cazuri exceptionale solicitantii care prezinta o garantie imobiliara solida si au bine argumentate si documentate intarzierile avute anterior pot solicita si o suma suplimentara de bani.

Cei care au avut intarzieri la credite, care in prezent sunt achitate, au posibilitatea sa opteze pentru un credit ipotecar / imobiliar pentru a achizitiona o locuinta.

Costul unui astfel de imprumut este determinat pe baza analizei profilului de client, a garantiei si a documentelor prezentate pentru explicarea motivelor care au cauzat intarzierile.

miercuri, 6 aprilie 2011

S-au publicat in Monitorul Oficial modificarile legislative aduse programului Prima Casa

06.04.2011: Modificari legislatie ale programului Prima Casa
S-a publicat in Monitorul Oficial 235/04.04.2011 (p. 2-4) OUG 33/2011 pentru modificare si completarea OUG 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului Prima Casa.

Principalele prevederi:
Finantatorii pot opta pentru reutilizarea unui plafon la nivelul a 50% din soldul total al garantiilor acordate in cadrul Programului, in conditiile impartirii proportionale a riscurilor intre statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice si  finantator.
Finantatorii eligibili din cadrul Programului au dreptul sa transfere portofoliul de credite acordate catre alti finantatori eligibili din cadrul Programului, fara a afecta drepturile si obligatiile beneficiarilor din contractele in curs de derulare, cu conditia notificarii beneficiarilor.
Finantatorii isi pot exprima optiunea de reutilizare a plafonului in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei OUG (04.04.2011); pentru stabilirea noilor conditii aplicabile se incheie  un protocol cu Fondul National de Garantare. Protocolul poate fi semnat numai dupa utilizarea plafonului alocat in cadrul programului aferent anului 2011.
In termen de 30 de zile de la semnarea protocolului, finantatorii publica (pe site si in doua cotidiene de circulatie nationala) data de la care s-a convenit impartirea riscurilor, impartirea riscurilor producandu-si de drept efectele fata de beneficiarii garantiilor fara nicio alta formalitate si fara a afecta celelalte drepturi si obligatii ale beneficiarilor din contractele de garantare in curs de derulare la data intrarii in vigoare a prezentei OUG.
Dupa semnarea protocolului, finantatorul are dreptul sa inscrie in cartea funciara privilegiul creditorului procurator de fonduri pentru finantarile garantate care intra sub incidenta impartirii proportionale a riscurilor, fara plata tarifelor de inscriere, privilegiul inscris in favoarea finantatorului fiind considerat de rang egal cu ipoteca legala instituita in favoarea statului.
Finantatorilor care nu isi exprima optiunea pentru reutilizarea plafonului li se aplica legislatia in vigoare la data alocarii plafonului aferent anului 2011.

Conditia de eligibilitate pentru a benefia de Program devine mai permisiva, beneficiar al Programului  fiind persoana fizică care la data solicitarii creditului declara:

Fie ca nu detine in proprietate exclusiva  sau impreuna cu sotul ori sotia, nicio locuinta, indifferent de modul si de momentul in care a fost dobandita;
Fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50mp.

Asupra imobilelor achizitionate in cadrul Programului (respectiv asupra terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuinta in cadru Programului, precum si asupra locuintei viitoare si a celei construite de beneficiarul individual sau de asociatii fara personalitate juridica ) se instituie un drept de ipoteca legala de rang I atat in favoarea statului roman , reprezentat de MFP, cat si in favoarea finantatorilor, proportional cu procentul de garantare, cu interdictie de instrainare pe o perioada de 5 ani si interdictie de grevare cu sarcini pe toata durata garantiei.
Se pot constitui asupra imobilului drepturi de uz, servitute in favoarea Electrica, etc. in conformitate cu legislatia din domeniul gazelor naturale si energiei electrice.

Finantatorul este abilitat sa-si exprime acordul pentru preluarea finantarii garantate si a locuintei /locuintei viitoare de catre o persoana fizica ce indelineste conditiile de eligibilitate (in reglementarea actuala, doar MFP putea aproba preluarea finantarii garantate).

Plafonul alocat pentru anul 2011 se utilizeaza potrivit dispozitiilor legale in vigoare la data alocarii.
In termen de 15 zile de la data intrarii in vig a prezentei OUG se modifica si completeaza in mod corespunzator HG717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a Programului Prima Casa.