Cooper Pear explica proiectul noului Regulament BNR si cum va afecta acesta condițiile de acordare a creditelor bancare pentru persoane fizice.
Conform noului regulament propus de BNR privind creditarea persoanelor fizice, se încurajeaza creditarea în moneda naționala, atât pentru creditele de consum cât si pentru creditele destinate achizițiilor de locuințe. Totodata, noul regulament prevede limitarea creditarii în alte valute si restricționarea accesului la creditele de consum, indiferent daca acestea sunt garantate sau nu.
“Practic, modificarile majore aduse regulamentului, sunt date de modul de determinare a venitului eligibil si de modificarea unor conditii de acordare a creditelor. BNR propune bancilor, ca in calculul venitului eligibil, sa tina cont de aplicarea unor procente de ponderare, in functie de valuta in care clientul doreste sa se imprumute astfel, pentru EURO bancile vor trebui sa ajusteze veniturile cu 35.5%, pentru CHF cu 52.6%, pentru USD cu 40.9%, iar pentru celelalte valute se va utiliza valoarea aferenta CHF-ului. Regulamentul mai prevede aplicarea unui procent de ponderare a veniturilor in procent de 0.6%, pentru a acoperi riscul fluctuatiilor de dobanda si 6% pentru fluctuatiile de dobanda, indiferent de moneda creditului. Din punct de vedere al veniturilor, aceste modificari vor diminua semnificativ sumele in valuta, pe care un client le poate imprumuta in prezent, mai putin afectati fiind cei care opteaza pentru creditarea in RON”, explica Vlad Elias, Managing Partner Cooper Pear.
“Creditele de consum vor fi si ele afectate, prin limitarea perioadei de acordare la 5 ani si obligatia solicitantilor de astfel de credite de a dispune de garantii reale sau personale, care sa acopere in proportie de 133% valoarea creditului, ceea ce implica prezentarea unui codebitor sau a unei garantii imobiliare. Nici creditele pentru achizitia de locuinte nu au fost uitate de noul regulament, care prevede pentru acest tip de credit un avans minim de 30%, in cazul in care clientii opteaza pentru EUR si minim 40% pentru celelalte monede exceptand moneda nationala, unde avansul este de minim 15%”, a adaugat Vlad Elias.
Regulamentul va fi supus dezbaterii publice pana la data de 20 Septembrie, data de la care bancile vor avea la dispozitie 90 de zile pentru a-si alinia produsele cu cerintele BNR.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu